Eerste Kamer keert zich tegen wetswijziging UAD-geneesmiddelen

13 July 2023

Eerste Kamer keert zich tegen wetswijziging UAD-geneesmiddelen

De Eerste Kamer heeft zich op procedurele gronden tegen een wetswijziging gekeerd om Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen eenvoudiger op meer plekken beschikbaar te stellen. Een meerderheid van de Eerste Kamer steunde op dinsdag 11 juli een motie van senator Tiny Kox (SP) om af te zien van een wijziging van de Geneesmiddelenwet. Eerder dit jaar uitten dertien zorgkoepels, waaronder de FNT, zorgen over het voorstel van de huidige demissionair minister Kuipers om bijvoorbeeld NSAID-pijnstillers breder beschikbaar te stellen. KNMP-voorzitter Aris Prins: “Een deel van deze UAD-geneesmiddelen draagt risico’s van interactie, bijwerkingen en gewenning met zich mee. In dat licht is het echt onverstandig om deze geneesmiddelen makkelijker voor het grijpen te maken.” 

Meer dan 3.000 producten staan geregistreerd als Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen. Naast NSAID-pijnstillers gaat het bijvoorbeeld om de maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol die interactie kennen met antistollingsmedicatie. Met de wijziging van de Geneesmiddelenwet zouden deze middelen eenvoudiger op meer plekken verkrijgbaar worden, bijvoorbeeld in de schappen van detailhandel. Voor geneesmiddelengebruikers zou volgens de voorgenomen wetswijziging een - op eigen initiatief aan te raken - computerscherm met voorlichting voldoende moeten zijn. De Tweede Kamer liet zich begin dit jaar zeer kritisch uit hierover, maar daar haalde het voorstel het nog wel.

De Eerste Kamer heeft de demissionair bewindspersoon nadrukkelijk de optie meegegeven om op een later tijdstip deze wetswijziging opnieuw in te dienen, maar dan als separaat wetsvoorstel. Dan moet ook het zorgveld worden geconsulteerd. Dat is nu niet gebeurd.